Talon lämmönlähteet vertailussa

Untitled-57

Lämmitysjärjestelmän valinnalla on ratkaiseva osuus maassa, jossa tarvitaan lämmitystä suurin osa vuodesta. Erityisesti omakotitalossa kysymys on ratkaiseva, sillä varsinkin kylminä kuukausina lämmityskulut lohkaisevat leijonaosan asukkaiden menoista. Järkevillä ratkaisuilla taas on mahdollisuus säästää joten lämpöjärjestelmien kilpailutus ja suunnittelu kannattaa.

Mikä sopii meidän taloon?

Lämmitysjärjestelmien suhteen kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen, sillä heiltä saa usein hyviä neuvoja. Laitteiden huollosta ja kunnosta on pidettävä hyvää huolta, tällöin niiden käyttöikä pidentyy ja niiden käytöstä saatavat tehot saadaan maksimoitua.

Valinnan vaikeus

Vaihtoehtoina nykyisin ovat sähkölämmitys, puulämmitys, ilmalämpöpumppu, öljylämmitys, maalämpö ja kaukolämpö. Puulämmitys oli entisaikaan tutuin tapa mutta nykyisin sen ovat korvanneet muut vaivattomammat tavat, suurimmassa osassa omakotitaloja puulämmitys mahdollisuus on olemassa mutta vain hyvin harvassa sitä käytetään päämuotona lämpöä tuomaan. Monet käyttävät sitä lisälämmityksenä takassa talven kovimmilla pakkasilla, sillä se on samalla tunnelmanluoja ja takassa kypsentyvät samalla myös herkulliset ruokapotit.

  • Sähkö

Sähkölämmitys on tavoista helpoin ja vaivattomin, sen huoltotyöt ovat vähäisiä ja sähkö on vedetty kaikkiin asumuksiin. Sähkön yksityistämisen jälkeen moni kilpailuttaa sähkönsä mutta sen hinta on kuitenkin pitkällä aikavälillä nousujohtoinen. Moni lisääkin siihen muun lämmönlähteen kuten puulämmityksen.

  • Öljy

Yksi perinteisimmistä muodoista on öljylämmitys, joka on nykyaikaisilla laitteilla myös kilpailukykyinen valinta. Öljy on vaivaton tapa lämmittää, kunhan laitteet ovat kunnossa ja huollettu, moni valitsee sen rinnalle kuitenkin toisen lämpölähteen, sillä maailmanmarkkinoilla määräytyvää öljyä pidetään aavistuksen riskaabelina valintana.

  • Maalämpö

Ekologinen maalämpö on kasvattanut nopeasti suosiotaan, itse kerätty lämpö maanuumenista ei maksa juuri mitään mutta putkisto on tässä tavassa suurin menoerä. Maalämmön tavoin myös kaukolämpö on vaivaton lämmönlähde, sen ongelmaksi koetaan verkoston tarjoajan vapaus määrittää hinta.

Nopeasti suosiotaan on lisännyt ilmalämpöpumppu, joka viilentää kesällä ja lämmittää talvella. Riippuen asunnon koosta ja mallista se voi toimia myös päälämmönlähteenä, tosin useissa kodeissa se on lisälaite, jonka avulla on mahdollista laskea merkittävästi lämmitykseen kuluvia menoja.