Sisusta koti siistiksi

Untitled-58

Viime vuosina kodin sisustuksen yksi merkittävimpiä trendejä on ollut järkevä suunnittelu ja minimalismi. Useissa julkaisuissa on innostuttu vähentämään turhaa tavaranrompetta ja pyritty keskittymään olennaiseen eli siihen mitä asukkaat todella tarvitsevat arjessaan. Kolmen juustohöylän sijaan riittää yksi ja nurkassa pölyttyvä nojatuoli voidaan laittaa kierrätykseen turhana tilanvangitsijana.

Minimalismi on muotia

Minimalistisen kodin ei tarvitse kuitenkaan olla tylsä, vaan siihen voidaan ammentaa tyyliä vahvoilla materiaaleilla ja näyttävillä esineillä. Kun turhaa tavaraa on karsittu, tulevat valitut elementit paremmin esille. Nykyajan kodeissa on hyvä kiinnittää huomiota erilaisten sähkölaitteiden asetteluun, johtoihin ja niiden järkeviin ratkaisuihin, joita on runsaasti tarjolla. Roikkuvat johdot haittaavat siivousta ja ne häiritsevät esteettistä silmää.

Siivoamisen voi hoitaa helpomminkin

Kodin pitäminen siistinä on helpompaa ja siivous käy helposti. Pintojen pyyhkiminen ja tavaroiden järjestely on huomattavasti nopeampaa, kun valtavaa tavarakasaa ei tarvitse raivata ensin pois. Iso osa pöydillä, lipastoissa ja kaapeissa ajelehtivista tavaroista on useimmiten turhaa.

Tämän takia jokaisen kannattaisi aloittaa sisustaminen tavaroiden lajittelusta. Ne voidaan lajitella tärkeisiin, joutaviin ja mietinnän alle laitettaviin. Hyvät säilytyslaatikot erilaisille tavaroille auttavat pitämään kodin järjestyksessä ja pölyt poissa. Jokaisen asukkaan on hyvä tietää mihin kuuluvat avaimet ja mihin lääkkeet – tästä syystä laatikostoihin tulee merkitä tuotteet. Tällöin kaikkea ei tarvitse penkoa läpi, kun etsitään taas kesän jälkeen piiloutuneita kaulaliinoja ja hansikkaita.

Siivoustarvikkeet on mukavampi nostaa esille, kun ne on aseteltu niille varattuun paikkaan järjestykseen. Siistissä kunnossa olevat mopit ja imurit on mukava nostaa esille, sen sijaan täyttynyt imuripussi ja likainen moppi saavat hermostumaan jo ennen urakan alkamista. Tarvittavista siivousaineista kannattaa pitää lukua ja tarkistaa niiden sopivuus eri pinnoille ja erilaisiin tiloihin. Kun siivous suoritetaan säännöllisesti, pysyy hyvin suunniteltu koti hyvin puhtaana.

Sisustaminen on hauskaa

Toiset sisustavat tunteella ja toisen järjellä, sinänsä tyylillä ei ole merkitystä, kunhan se luo asukkaille miellyttävän ja rauhoittavan ympäristön. Erilaiset värit ja materiaalit sopivat erilaisille ihmisille, toiselle punainen on voimaväri, kun taas jollekin se aiheuttaa migreenin.

Kodin pitää olla turvasatama, jossa levätään ja nautitaan vapaa-ajasta. Sisustamista ei aina kannata ottaa niin vakavasti, siinä voi hassutella sillä mikään ratkaisu ei ole pysyvä. Erilaiset vuodenajat ja elämäntilanteet vaativat uusia ratkaisuja ja repäisyjä, koti mukautuu perheen muuttuessa ja arjen haasteiden mukaan.