Pihanhoito ei ole rakettitiedettä

Untitled-55

Pihasuunnittelu ja pihanhoitaminen saattaa tuntua vaikealta urakalta kokemattomasta. Mistä aloittaa ja miten? Kaikki eivät ole syntyneet viherpeukaloiksi mutta pihan saa kauniiksi pienillä asioilla, jos viitsii hieman tutkia alaa. Ilman suunnitelmaa ei kannata hypätä kuokan varteen, sillä tällöin saattaa saada enemmin vahinkoa kuin hyvää aikaiseksi.

Suomen ilmasto asettaa pihanhoidolle omat haasteensa mutta siivoukset ja istutukset oikeaan aikaan voi oppia helposti, jokaisen pihan omistajan kannattaa myös miettiä omaa jaksamista ja pihan sijaintia lajien hankinnan suhteen.

Siisti pihaa kertoo omaa tarinaansa

Huonosti hoidetuista pihoista ja törkyisistä julkisivuista on kirjoitettu viime aikoina jopa yleisöosastoilla ja lehdistössä. Hoitamaton piha on talossa asuvan perheen käyntikortti, jonka saa edustavaksi pienilläkin teoilla.

Romut ja käyttämättömät tavarat eivät kuulu pihannurkkaan, vaan niille varattuja paikkoja on esimerkiksi kierrätyskeskuksissa ja kaatopaikalla. Jokaisen kannattaa kunnioittaa myös naapureita sen verran, että julkisivut pidetään siisteinä. Kauniiseen pihaan saapuvat vieraat talonväki toivottaa tervetulleeksi ja antaa kuvan omaa kotia arvostavasta perheestä.

Kun aika ei riitä

Pihan suunnittelua varten voi aina toki palkata ammattilaisen mutta sen voi tehdä myös itse panostamalla istutuksiin ja hoitosuunnitelmaan, joka sopii omiin aikatauluihin. Jos tuntuu, ettei pihalla haluta mönkiä jatkuvasti, valitaan sellaisia materiaaleja ja istutuksia, jotka eivät vaadi paljon hoitoa. Ruohikonleikkaamisen voi aina kiireen tullen ulkoistaa vaikka nuorisolle pientä palkkiota vastaan.

Pihanhoito on osa kokonaisuutta, johon kuuluu kodin järkevä lämmönsäätö ja lämmityksen valinta, kunnostustyöt tarvittaessa ja koristeet, jotka tuovat raameja asumiseen.