Neulo oma torkkupeitto

Jokaiselta meiltä löytyy kotoa jonkinlainen viltti tai torkkupeitto, ehkä äidiltä saatu tai kodinsisustusliikkeestä ostettu. Ne kuuluvat olennaisena ja kauniina osana suomalaiseen sisustukseen niin olohuoneessa kuin makuuhuoneessakin.

Pehmeän torkkupeiton alle voi käpertyä päiväunille tai syksyn sadesäällä kietoutua villalangasta neulottuun huopaan lämmittelemään. Torkkupeittoa voi mainiosti käyttää myös parvekkeella tai viileänä iltana terassilla tai puutarhakeinussa. Ja mikä olisikaan ihanampi lahja hyvälle ystävälle tai vaikkapa isoäidille kuin itse neulottu tai virkattu pehmeä torkkupeitto? Ohjeita eri tekniikoilla ja erilaisista langoista neulottuihin ja virkattuihin peittoihin löytyy lukemattomia. Aloittelevan neulojan kannattaa kuitenkin keskittyä aluksi perusmalleihin ja tehdä peitosta omanlaisensa mieluummin vaikka lankavalinnoilla, jotta peitto ei jää keskeneräisenä puikoille.

Miten neulot helpon torkkupeiton?

Tällä ohjeella neulot rennon ja ajattoman torkkupeiton 3-kertaisella langalla. Käytä neuleeseen esimerkiksi 2 x pellavaa ja 1 x villa/polyamidisekoitelankaa. Tässä on mitä tarvitset helpon torkkupeiton tekoon: 1050 g pellavalankaa ja 500 g sekoitelankaa sekä pyöröpuikot no 10 (80 cm) tai valitse puikkojen koko oman käsialasi mukaan. Huomaa, että usein yksi lankakerä painaa 100 grammaa. Tällä ohjeella toteutettu torkkupeitto on kooltaan noin 120 x 160 cm. Aluksi puikoille luodaan kolminkertaisella langalla 120 silmukkaa. Helmineule syntyy neulomalla silmukoita yksi oikein, yksi nurin ja tekemällä toinen kerros päinvastoin eli neulomalla oikeat silmukat nurin ja nurjat oikein. Kerroksia toistetaan näin, kunnes työn korkeus on halutut 160 cm, jolloin silmukat päätetään helmineuleella.

Romanttiset koristetupsut kulmiin

Tee lopuksi peiton kulmiin romanttiset roikkuvat tupsut samasta 3-kertaisesta langasta. Kierrä ensin 3-kertaisella langalla lenkki esimerkiksi pahvipalan tai tarkoitusta varten myytävän pompom makerin ympäri ja mittaa lenkin pituudeksi 20 cm. Jatka langan kiertämistä niin kauan että lankanippu on halutun paksuinen, jolloin voit poistaa pahvin. Pujota tämän jälkeen 30 cm pituinen lanka nipusta läpi. Tämän langan avulla kiinnität tupsun myöhemmin peittoon. Sido lenkki toisella langalla nipuksi aiemmin pujotetun langan alle ja kieputa lankaa nipun ympäri muutaman kerran. Leikkaa lankanippu auki alhaalta ja kiinnitä tupsu peiton kulmaan. Tee samalla tavalla kolme muuta tupsua ja lopuksi höyrytä peitto kevyesti. Näin saat suurilla kulmatupsuilla koristellun pehmeän ja kauniin torkkupeiton tuomaan lämmintä tunnelmaa sisustukseesi.