Kuinka uudistaa puutarha nopeasti ja helposti?

Untitled-56

Pihanhoidossa tehdään usein virheitä, jotka olisi helppo välttää keskustelemalla alan asiantuntijan kanssa tai perehtymällä pihahoitoa käsitteleviin teoksiin. Pihanhoitoa kohtaan saattaa herkästi herätä innostus, joka ajaa kokemattoman puutarhurin lähimmälle kasvihuoneelle ostelemaan päättömästi kauniita kukkia ja puita. Pettymys on suuri, kun kukat eivät menesty ja sormet uppoavat multaan tuskaisena kerta toisensa jälkeen. Moni luovuttaakin tässä vaiheessa ja julistaa itsensä surkeaksi puutarhuriksi, jonka käsissä kukat eivät menesty.

Moni haalii liikaa hommia pihalleen, yrttipenkki, upeat kukat ja kompostointi kuulostavat unelmilta omakotitalon uudelle omistajalle mutta jokaisen tulisi mitoittaa pihahommat oman jaksamisen ja aikataulujen mukaan. Jos pihahoito muodostuu stressiksi, ei se enää palvele tarkoitusta. Pihalla hommailun tulisi olla rentouttavaa ja hauskaa. Tästä syystä jokaisen tulisi laatia itse tai ammattilaisen kanssa pihamaalle suunnitelma ennen työhön ryhtymistä.

Kausirytmitys ja suunnittelu

Suomen vuodenajat antavat raamit puutarhanhoidolle. Pihaan kannattaa suhtautua projektina, jonka suhteen tietyt asiat hoidetaan tiettyinä kuukausina. Omenia ei kannata jättää mädäntymään maahan, sillä lumikerroksen sulaessa keväällä kasa limaisia omenia ei ole mieltäylentävä näky.

Omenapuut tulee leikata, pudonneet lehdet lakaistaan ja keväällä suoritetaan suursiivous. Jo omakotitaloa hankkiessa on hyvä miettiä kuka haluaa panostaa pihanhoitoon ja kuinka paljon? Ellei innokkuutta löydy, voidaan aina harkita ulkopuolisen avun palkkaamista.

Niille, joita kastelut ja monimutkaiset hoitosuunnitelmat kammoksuttavat on myös vaihtoehtona panostaa helppohoitoisempiin puihin ja patsaisiin. Puutarhaa voi sisustaa myös muilla elementeillä kuin kukkapenkeillä. Erilaiset kiviasetelmat, polut ja suihkulähteet tekevät upean vaikutelman. Pihaa somistavat huvimajat, joissa voidaan viettää iloisia ja tunnelmallisia iltahetkiä perheen ja ystävien kera ovat mitä kauneimpia koristeita ja tunnelmanluojia. Liika ahnehtiminen johtaa usein ongelmiin, onkin parempi aloittaa pienestä ja laajentaa reviiriä hiljalleen.

Istutusten suhteen on hyvä kysyä vinkit ainakin puutarhamyymälästä. Kukat vaativat hyvin erilaisia kasvuolosuhteita, osa kukista kaipaa yksilöllistä hoitoa ja ne ovat hyvin vaativia kasvupaikasta kun taas toiset lajit menestyvät helpommin ja ovat kestävämpiä yksilöitä.

Useimmat sortuvat kukkien kastelun suhteen samaan virheeseen eli vettä ei anneta tarpeeksi, sillä monet olettavat niiden tarvitsevan todellisuutta vähemmin kastelua. Tietämättömyys on suurin syy pihaharrastuksen hylkäämiseen. Useat epäonnistumiset saavat heittämään kuokan ja hanskat helposti nurkkaan ja piha jätetään luonnontilaan rönsyämään.